Kto jest objęty RODO?

13 kwietnia 2018

Jest to o tyle istotne pytanie, że wielu średnich i mniejszych przedsiębiorców, także tych posiadających kontrahentów z zagranicy, trwa w błędnym przekonaniu, że RODO dotyczy banków i dużych spółek, które zajmują się obróbką danych osobowych na szeroką skalę.
Odpowiedź na to pytanie jest zgoła inna – RODO bowiem dotyczy każdego, kto na terenie Unii Europejskiej przetwarza dane osobowe w celach innych, niż prywatne.

Czym jest przetwarzanie danych?

Do pełnego pojęcia tego, kto podlega przepisom zawartym w RODO, warto zastanowić się nad tym, co rozumie się jako przetwarzanie danych. GDPR szczegółowo definiuje to pojęcie jako szeroko pojęte operacje (w tym: zbieranie, utrwalanie, organizowanie, adaptowanie, modyfikowanie, przeglądanie, wykorzystywanie, ujawnianie, przesyłanie lub niszczenie) nad danymi osobowymi, które stanowią część zbioru danych. Operacji tych można dokonywać w sposób zautomatyzowany, jak i niezautomatyzowany.
Do rozpoczęcia procesu przetwarzania należy mieć uzasadnione podstawy. Wiąże się z nim również szereg obowiązków nałożonych na przedsiębiorcę, między innymi prowadzenie rejestru zbioru.

Czy wszystko jest w rękach Unii?

RODO jest podstawą do interpretacji prawnej procesu przetwarzania danych osobowych na terenie całej Unii Europejskiej. Nie będzie już więcej potrzeby odwoływania się do przepisów danego państwa, aby być pewnym legalności swoich procesów przetwarzania; wszystko będzie zawarte w jednym, uniwersalnym dla każdego państwa dokumencie.
Nie oznacza to jednak, że pozbawiamy się suwerenności i samodzielności w ustalaniu przepisów prawnych. Każde państwo bowiem będzie posiadać własne organy nadzorcze. To znaczy, że organem, do którego referujemy, wdrażając przepisy, jest ten funkcjonujący w kraju, gdzie znajduje się baza organizacyjna firmy. W przypadku Polski jest to Ministerstwo Cyfryzacji, które 14 września br. opublikowało projekt nowej ustawy o ochronie danych osobowych (w skrócie NUODO).
Wnioskując, przetwarzanie danych odbywa się zarówno wewnątrz systemów informatycznych, jak i poza nimi, na terenie całej Unii Europejskiej. Warto więc zastanowić się nad zasadnością zainwestowania w oprogramowanie, które ułatwiłoby implementację procedur zawartych w RODO.

Jak możemy pomóc?

Rozwiązania oferowane przez system statlook są skierowane do klientów z terytorium objętego RODO. Stanowią one komplementarny moduł, który uzupełnia się wraz ze statlook Zasoby, statlook Helpdesk i statlook Monitoring. Nasz produkt cechuje się łatwością w adaptacji dla Twoich indywidualnych potrzeb. Dlatego też każdy z modułów jest dostępny jako samodzielny program w zależności od Twoich oczekiwań.

Podziel się tym artykułem

Najnowsze wpisy

Inspektor Ochrony Danych Osobowych – stare obowiązki, nowa odpowiedzialność

Fakt zdjęcia z przedsiębiorców obowiązku zgłaszania zbiorów do GIODO powoduje, że rośnie zapotrzebowanie na podjęcie obowiązków ciążących na Admin...

Więcej
Dane osobowe i biometryczne - zmiany nie takie straszne

Dotychczas obowiązującym przepisom brakowało jasnych definicji w wielu materiach. Z tego względu, RODO wprowadziło konkretne zapisy w zakresie danych biome...

Więcej
statlook Produkt Roku 2014

System statlook otrzymał tytuł Produkt Roku 2014 IT Professional w kategorii Oprogramowanie do Zarządzania i Monitoringu Wręczenie nagrody odbyło się 11 g...

Więcej
Jak zwiększyć wydajność pracy?

Mierzenie wydajności pracowników, kontrola komputerów i internetu to nie tylko oszczędność czasu, to także łatwy sposób na zwiększenie wydajności pra...

Więcej
Jak zapewnić bezpieczeństwo IT w firmie

Właściwe funkcjonowanie każdej firmy zależne jest od szeregu czynników. Bezpieczeństwo IT jest jednym z nich. Dotyczy ono zarówno struktury wewnętrznej ...

Więcej
Test oprogramowania Statlook w IT Professional

We wrześniowym wydaniu najpoważniejszego na rynku czasopisma branżowego IT professional pojawił się test naszego oprogramowania Statlook. Redaktorzy magazy...

Więcej
Naruszenie przepisów RODO - zgłoś, zanim będzie za późno

Od maja 2018 roku RODO nałoży na administratorów danych osobowych kolejny obowiązek. Związany on będzie z przymusem zawiadamiania organu nadzorczego i uż...

Więcej
Blokowanie Stron Internetowych

Blokowanie stron Internetowych to przydatna funkcjonalność pozwalająca sprawdzić ile czasu pracownicy spędzają czasu na stronach lub portalach nie związa...

Więcej
Statlook w top10!

Miło nam poinformować, że nasze oprogramowanie, znalazło się w kolejnym zestawieniu użytecznych narzędzi - "Top 10 programów do zarządzania czasem i po...

Więcej
Zapisz się na nasz Webinar!

Poznaj praktyczne działanie systemów statlook i uplook dzięki całkowicie darmowemu Webinarium. Wystarczy fotel, połączenie z internetem i przeglądarka internetowa.

© Statlook 2002-2022
SpeedyWeb.pl
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram