Kto jest objęty RODO?

13 kwietnia 2018

Jest to o tyle istotne pytanie, że wielu średnich i mniejszych przedsiębiorców, także tych posiadających kontrahentów z zagranicy, trwa w błędnym przekonaniu, że RODO dotyczy banków i dużych spółek, które zajmują się obróbką danych osobowych na szeroką skalę.
Odpowiedź na to pytanie jest zgoła inna – RODO bowiem dotyczy każdego, kto na terenie Unii Europejskiej przetwarza dane osobowe w celach innych, niż prywatne.

Czym jest przetwarzanie danych?

Do pełnego pojęcia tego, kto podlega przepisom zawartym w RODO, warto zastanowić się nad tym, co rozumie się jako przetwarzanie danych. GDPR szczegółowo definiuje to pojęcie jako szeroko pojęte operacje (w tym: zbieranie, utrwalanie, organizowanie, adaptowanie, modyfikowanie, przeglądanie, wykorzystywanie, ujawnianie, przesyłanie lub niszczenie) nad danymi osobowymi, które stanowią część zbioru danych. Operacji tych można dokonywać w sposób zautomatyzowany, jak i niezautomatyzowany.
Do rozpoczęcia procesu przetwarzania należy mieć uzasadnione podstawy. Wiąże się z nim również szereg obowiązków nałożonych na przedsiębiorcę, między innymi prowadzenie rejestru zbioru.

Czy wszystko jest w rękach Unii?

RODO jest podstawą do interpretacji prawnej procesu przetwarzania danych osobowych na terenie całej Unii Europejskiej. Nie będzie już więcej potrzeby odwoływania się do przepisów danego państwa, aby być pewnym legalności swoich procesów przetwarzania; wszystko będzie zawarte w jednym, uniwersalnym dla każdego państwa dokumencie.
Nie oznacza to jednak, że pozbawiamy się suwerenności i samodzielności w ustalaniu przepisów prawnych. Każde państwo bowiem będzie posiadać własne organy nadzorcze. To znaczy, że organem, do którego referujemy, wdrażając przepisy, jest ten funkcjonujący w kraju, gdzie znajduje się baza organizacyjna firmy. W przypadku Polski jest to Ministerstwo Cyfryzacji, które 14 września br. opublikowało projekt nowej ustawy o ochronie danych osobowych (w skrócie NUODO).
Wnioskując, przetwarzanie danych odbywa się zarówno wewnątrz systemów informatycznych, jak i poza nimi, na terenie całej Unii Europejskiej. Warto więc zastanowić się nad zasadnością zainwestowania w oprogramowanie, które ułatwiłoby implementację procedur zawartych w RODO.

Jak możemy pomóc?

Rozwiązania oferowane przez system statlook są skierowane do klientów z terytorium objętego RODO. Stanowią one komplementarny moduł, który uzupełnia się wraz ze statlook Zasoby, statlook Helpdesk i statlook Monitoring. Nasz produkt cechuje się łatwością w adaptacji dla Twoich indywidualnych potrzeb. Dlatego też każdy z modułów jest dostępny jako samodzielny program w zależności od Twoich oczekiwań.

Podziel się tym artykułem

Najnowsze wpisy

Ewidencja i kontrola oprogramowania w ANR

System statlook wysoko oceniony w Agencji Nieruchomości Rolnych Zapraszamy do zapoznania się z kolejnymi referencjami systemu statlook. Tym razem głównym za...

Więcej
Prowadzenie dokumentacji – smutny obowiązek czy faktyczna pomoc w pracy?

O Polityce Bezpieczeństwa Przetwarzania Danych Osobowych i Instrukcji Zarządzania Siecią Informatyczną słyszał każdy zainteresowany tematem przetwarzania...

Więcej
Ochrona danych (DLP) w praktyce

Zastosowanie ochrony danych DLP w praktyce Ochrona danych (DLP) - kolejny temat, który poruszymy podczas spotkań z cyklu "Eksperckie Webinaria dla IT" Nieza...

Więcej
5 powodów dla których Twoja firma potrzebuje systemu helpdesk

System helpdesk jest nieodzownym narzędziem pracy każdego administratora IT. Pozwala on na natychmiastową reakcję informatyka w przypadku, gdy pojawia się ...

Więcej
Zarządzanie zasobami IT - jakie kluczowe korzyści powinien dostarczać taki system?

Mówi się, że praca zdalna niesie za sobą same korzyści. Nie trzeba tracić czasu na stanie w korkach, można pozwolić sobie na większą elastyczność...

Więcej
Dane osobowe i biometryczne - zmiany nie takie straszne

Dotychczas obowiązującym przepisom brakowało jasnych definicji w wielu materiach. Z tego względu, RODO wprowadziło konkretne zapisy w zakresie danych biome...

Więcej
Geolokalizacja, zmiany w datalooku, rolach i uprawnieniach. Statlook 16.2.0 już jest!

Geolokalizacja komputerów, automatyczna rejestracja, autoryzacja i inwentaryzacja w module Datalook oraz zmiany w rolach i uprawnieniach – to najciekawsze z ...

Więcej
Czerwcowe konferencje IT - Warszawa Katowice

Jak zintegrować zarządzanie sprzętem, oprogramowaniem, użytkownikami oraz bezpieczeństwem danych Czerwiec to miesiąc, w którym aktywnie uczestniczyliśmy...

Więcej
Statlook dla Edookacji

STATLOOK DLA EDOOKACJI - Specjalna edycja! Nasze motto to IT w praktyce, dlatego chcemy wspierać studentów w rozwoju za pomocą nowoczesnych technologii. Ofer...

Więcej
Zapisz się na nasz Webinar!

Poznaj praktyczne działanie systemów statlook i uplook dzięki całkowicie darmowemu Webinarium. Wystarczy fotel, połączenie z internetem i przeglądarka internetowa.

© Statlook 2002-2022
SpeedyWeb.pl
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram