Kto jest objęty RODO?

13 kwietnia 2018

Jest to o tyle istotne pytanie, że wielu średnich i mniejszych przedsiębiorców, także tych posiadających kontrahentów z zagranicy, trwa w błędnym przekonaniu, że RODO dotyczy banków i dużych spółek, które zajmują się obróbką danych osobowych na szeroką skalę.
Odpowiedź na to pytanie jest zgoła inna – RODO bowiem dotyczy każdego, kto na terenie Unii Europejskiej przetwarza dane osobowe w celach innych, niż prywatne.

Czym jest przetwarzanie danych?

Do pełnego pojęcia tego, kto podlega przepisom zawartym w RODO, warto zastanowić się nad tym, co rozumie się jako przetwarzanie danych. GDPR szczegółowo definiuje to pojęcie jako szeroko pojęte operacje (w tym: zbieranie, utrwalanie, organizowanie, adaptowanie, modyfikowanie, przeglądanie, wykorzystywanie, ujawnianie, przesyłanie lub niszczenie) nad danymi osobowymi, które stanowią część zbioru danych. Operacji tych można dokonywać w sposób zautomatyzowany, jak i niezautomatyzowany.
Do rozpoczęcia procesu przetwarzania należy mieć uzasadnione podstawy. Wiąże się z nim również szereg obowiązków nałożonych na przedsiębiorcę, między innymi prowadzenie rejestru zbioru.

Czy wszystko jest w rękach Unii?

RODO jest podstawą do interpretacji prawnej procesu przetwarzania danych osobowych na terenie całej Unii Europejskiej. Nie będzie już więcej potrzeby odwoływania się do przepisów danego państwa, aby być pewnym legalności swoich procesów przetwarzania; wszystko będzie zawarte w jednym, uniwersalnym dla każdego państwa dokumencie.
Nie oznacza to jednak, że pozbawiamy się suwerenności i samodzielności w ustalaniu przepisów prawnych. Każde państwo bowiem będzie posiadać własne organy nadzorcze. To znaczy, że organem, do którego referujemy, wdrażając przepisy, jest ten funkcjonujący w kraju, gdzie znajduje się baza organizacyjna firmy. W przypadku Polski jest to Ministerstwo Cyfryzacji, które 14 września br. opublikowało projekt nowej ustawy o ochronie danych osobowych (w skrócie NUODO).
Wnioskując, przetwarzanie danych odbywa się zarówno wewnątrz systemów informatycznych, jak i poza nimi, na terenie całej Unii Europejskiej. Warto więc zastanowić się nad zasadnością zainwestowania w oprogramowanie, które ułatwiłoby implementację procedur zawartych w RODO.

Jak możemy pomóc?

Rozwiązania oferowane przez system statlook są skierowane do klientów z terytorium objętego RODO. Stanowią one komplementarny moduł, który uzupełnia się wraz ze statlook Zasoby, statlook Helpdesk i statlook Monitoring. Nasz produkt cechuje się łatwością w adaptacji dla Twoich indywidualnych potrzeb. Dlatego też każdy z modułów jest dostępny jako samodzielny program w zależności od Twoich oczekiwań.

Podziel się tym artykułem

Najnowsze wpisy

Nowości w wersji 12.2

W wersji 12.2.0 skupiliśmy się na udoskonaleniu już istniejących funkcji związanych z personelem, działaniem systemu Helpdesk i monitorowaniem zasobów pr...

Więcej
Profilowanie odbiorców - jak RODO wpłynie na marketing internetowy?

Poza działaniami na chmurach obliczeniowych, powierzaniem przetwarzania danych czy kodeksem dobrych praktyk, RODO zmienia wiele aspektów związanych z przetwa...

Więcej
IT w Administracji

Programy IT dla Administracji Publicznej. Zobacz jakie narzędzia stosują profesjonaliści w Instytucjach/Administracji Publicznej..

Więcej
Dane osobowe i biometryczne - zmiany nie takie straszne

Dotychczas obowiązującym przepisom brakowało jasnych definicji w wielu materiach. Z tego względu, RODO wprowadziło konkretne zapisy w zakresie danych biome...

Więcej
IT w służbie zdrowia

Informatyzacja służby zdrowia to bardzo ważne zagadnienie, zwłaszcza jeśli chodzi o zarządzanie infrastrukturą IT. Mimo, iż cyfryzacja ośrodków zdrowi...

Więcej
Nielegalne oprogramowanie

Z najnowszych badań wynika, że aż 51% przebadanych firm posiadało w swoich zasobach nielegalne lub nielegalnie zainstalowane oprogramowanie..

Więcej
Premiera systemu statlook 11.0

statlook 11 to najnowsza odsłona kompleksowego systemu zarządzania zasobami IT. Podstawowe funkcje to: Inwentaryzacja sprzętu, zarządzanie licencjami, audyt...

Więcej
Porównanie oprogramowania z licencjami

Zanim zaczniesz robić porównanie oprogramowania z licencjami, sprawdź jaka dokumentacja będzie ci potrzebna jako dowód licencjonowania dla każdego typu op...

Więcej
Jak zwiększyć wydajność pracy?

Mierzenie wydajności pracowników, kontrola komputerów i internetu to nie tylko oszczędność czasu, to także łatwy sposób na zwiększenie wydajności pra...

Więcej
Zapisz się na nasz Webinar!

Poznaj praktyczne działanie systemów statlook i uplook dzięki całkowicie darmowemu Webinarium. Wystarczy fotel, połączenie z internetem i przeglądarka internetowa.

© Statlook 2021
SpeedyWeb.pl
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram