Kto jest objęty RODO?

13 kwietnia 2018

Jest to o tyle istotne pytanie, że wielu średnich i mniejszych przedsiębiorców, także tych posiadających kontrahentów z zagranicy, trwa w błędnym przekonaniu, że RODO dotyczy banków i dużych spółek, które zajmują się obróbką danych osobowych na szeroką skalę.
Odpowiedź na to pytanie jest zgoła inna – RODO bowiem dotyczy każdego, kto na terenie Unii Europejskiej przetwarza dane osobowe w celach innych, niż prywatne.

Czym jest przetwarzanie danych?

Do pełnego pojęcia tego, kto podlega przepisom zawartym w RODO, warto zastanowić się nad tym, co rozumie się jako przetwarzanie danych. GDPR szczegółowo definiuje to pojęcie jako szeroko pojęte operacje (w tym: zbieranie, utrwalanie, organizowanie, adaptowanie, modyfikowanie, przeglądanie, wykorzystywanie, ujawnianie, przesyłanie lub niszczenie) nad danymi osobowymi, które stanowią część zbioru danych. Operacji tych można dokonywać w sposób zautomatyzowany, jak i niezautomatyzowany.
Do rozpoczęcia procesu przetwarzania należy mieć uzasadnione podstawy. Wiąże się z nim również szereg obowiązków nałożonych na przedsiębiorcę, między innymi prowadzenie rejestru zbioru.

Czy wszystko jest w rękach Unii?

RODO jest podstawą do interpretacji prawnej procesu przetwarzania danych osobowych na terenie całej Unii Europejskiej. Nie będzie już więcej potrzeby odwoływania się do przepisów danego państwa, aby być pewnym legalności swoich procesów przetwarzania; wszystko będzie zawarte w jednym, uniwersalnym dla każdego państwa dokumencie.
Nie oznacza to jednak, że pozbawiamy się suwerenności i samodzielności w ustalaniu przepisów prawnych. Każde państwo bowiem będzie posiadać własne organy nadzorcze. To znaczy, że organem, do którego referujemy, wdrażając przepisy, jest ten funkcjonujący w kraju, gdzie znajduje się baza organizacyjna firmy. W przypadku Polski jest to Ministerstwo Cyfryzacji, które 14 września br. opublikowało projekt nowej ustawy o ochronie danych osobowych (w skrócie NUODO).
Wnioskując, przetwarzanie danych odbywa się zarówno wewnątrz systemów informatycznych, jak i poza nimi, na terenie całej Unii Europejskiej. Warto więc zastanowić się nad zasadnością zainwestowania w oprogramowanie, które ułatwiłoby implementację procedur zawartych w RODO.

Jak możemy pomóc?

Rozwiązania oferowane przez system statlook są skierowane do klientów z terytorium objętego RODO. Stanowią one komplementarny moduł, który uzupełnia się wraz ze statlook Zasoby, statlook Helpdesk i statlook Monitoring. Nasz produkt cechuje się łatwością w adaptacji dla Twoich indywidualnych potrzeb. Dlatego też każdy z modułów jest dostępny jako samodzielny program w zależności od Twoich oczekiwań.

Podziel się tym artykułem

Najnowsze wpisy

A plus C Systems na Targach IT Future Expo

Kolejny raz Warszawa stała się stolicą IT za sprawą targów IT Future Expo, które odbyły się w dniach 10-11 czerwca 2015 na Stadionie Narodowym. To najwi...

Więcej
Premiera systemu Statlook 14!

Mamy przyjemność zaprezentować Państwu najnowszą 14 już wersję systemu Statlook! Najnowsza odsłona naszego oprogramowania to kolejny duży krok w stron...

Więcej
Idzie nowe

Nowy rok - nowy statlook 2019 Koniec roku to dla naszych działów programistycznych okres wytężonej pracy nad nową wersją systemu. Począwszy od dzisiaj, b...

Więcej
Rozważny pracodawca, czyli jak w cywilizowany sposób, i zgodnie z polskim prawem, sprawdzać pracowników zdalnych?

Mówi się, że praca zdalna niesie za sobą same korzyści. Nie trzeba tracić czasu na stanie w korkach, można pozwolić sobie na większą elastyczność...

Więcej
Inspektor Ochrony Danych Osobowych – stare obowiązki, nowa odpowiedzialność

Fakt zdjęcia z przedsiębiorców obowiązku zgłaszania zbiorów do GIODO powoduje, że rośnie zapotrzebowanie na podjęcie obowiązków ciążących na Admin...

Więcej
uplook i statlook - Produkt Roku 2015 IT Professional

statlook - bardzo popularne na polskim rynku rozwiązanie do zarządzania infrastrukturą IT zdobywa miano Produktu Roku 2015 IT Professional https://www.statlo...

Więcej
Przetwarzanie danych osobowych

Wiedząc, kto jest dotknięty nowymi przepisami RODO, możemy przejść do kolejnego punktu istotnego dla procedury obróbki danych – to jest, do podstaw zezw...

Więcej
Bezpieczeństwo sieci komputerowych na konferencji IT

Bezpieczeństwo sieci komputerowych na konferencji IT dla administratorów bezpieczeństwa informacji. Po raz kolejny system statlook wzbudził duże zaintere...

Więcej
5 powodów dla których Twoja firma potrzebuje systemu helpdesk

System helpdesk jest nieodzownym narzędziem pracy każdego administratora IT. Pozwala on na natychmiastową reakcję informatyka w przypadku, gdy pojawia się ...

Więcej
Zapisz się na nasz Webinar!

Poznaj praktyczne działanie systemów statlook i uplook dzięki całkowicie darmowemu Webinarium. Wystarczy fotel, połączenie z internetem i przeglądarka internetowa.

© Statlook 2021
SpeedyWeb.pl
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram